Видове спирачни калодки от композитни материали

През последните 10 години промишлеността разработи множество видове спирачни калодки от композитни материали с цел да бъдат заменени конвенционалните чугунени калодки, които са основният източник за неравномерното износване на колелата. Тези спирачни калодки позволяват да се намали с 50 % възприеманият шум при движение. Също така тези спирачни калодки позволяват да се намали с около 50 % възприеманият шум при движение.

Калодките К се изработват от органични композитни материали и имат спирачни характеристики, различни от тези на конвенционалните калодки. Поради това преоборудването изисква пренастройка на спирачната система, което води до допълнителни начални разходи. Те са много ефективни при намаляване на шума (с до около 10 dB, съответстващи на 50 %) .

Калодките LL почти не изискват пренастройки на спирачната система. Те са така проектирани, че техните спирачни характеристики да бъдат много подобни на тези на чугуна. Те са изработени от органични композитни материали или от синтерован метал и предлагат намаляване на шума от същия порядък, както и калодките К.

В отсъствието на съответни европейски технически спецификации спирачните калодки се одобряват от МСЖ, Международния съюз на железниците. МСЖ изпитва в съответствие със собствени спецификации спирачни калодки по отношение на тяхната спирачна ефективност, безопасност и въпроси на експлоатацията (като например специални зимни условия). Временно одобрение се дава след успешно приключване на техническите изпитвания. След това могат да започнат изпитвания в експлоатация на широка основа, които да бъдат последвани от окончателно одобрение, ако резултатите са положителни.

(Статията този месец е посетена 887 пъти, 1 посещения днес)

Може да харесате още...