Гумени и металогумени детайли

Гумените детайли се изработват от “гумена смес” чрез вулканизиране. Необходимо е да отговарят на следните по-важни условия:

1.съответствие на геометричните размери;
2.твърдост на гумата по Шор 60±2°;
3.маслоустойчивост и др.

Най-често срещаните повреди са:

1.деформация
2.скъсване на мембрана,
3.вкоравяване и др.

Ремонтът се извършва чрез замяна.

Металогумени детайли се изработват се от метална част (месинг, неръждаема стомана и др.) върху която се вулканизира гумата. Тя трябва да бъде масло устойчива и твърдост 80±2° по Шор. Допуска се и залепяне на гумата “на
студено”. В процеса на работа се забелязва вкоравяване гумения слой,
както и отпечатване на лицето на клапана върху него. В този случай се допуска допълнително шлайфане, на ръка, върху трасажна маса или шлайфана плоча с шкурка с едрина около 1000. Много често този тип детайли се поддават на рециклиране, т.е. отстраняване на старият гумен слой и вулканизиране на нов.

Маншетните уплътнения се изработват се от гума и имат разнообразни форми и размери.

Най-често срещани повреди:

1.изтриване на уплътняващия ръб
2.обръщане на устната
3. не плътност поради износване на стената

Особено важно е да са плътни и при ниски налягания. Ремонтират се чрез подмяна.

Всички гумени и металогумени детайли трябва да се заменят с нови при изтекъл срок на годност ,независимо от външните им признаци.

Маншетите на спирачните цилиндри имат годност – до 5 години от датата на производство.Срокът на годността да се определя по маркировката на гумения детайл.

Всички гумени детайли,който нямат маркировка с годината на производство ,да се заменят с нови.

При ремонта на спирачните апарати да се използуват само детайли отговарящи на техническите условия.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК