Диаметри на тръби в милиметри и цолове

Тръбите се измерват в цолове и милиметри.Цолът е мерна единица, прилагана от средните векове, за измерване на дължини и разстояния. Използва се и до днес основно за означаване на диаметри на тръби. Частите от цола се записват като дробна част. Например 1 1/4 (един цол и една четвърт). Означава се с (“) (секонд). По стойност е равен на 25,4 mm, съгласно измерването в метрична система и на английската мерна единица инч (inch), обозначавана със символа in.
1 in= 1″= 25,4 mm

Другият начин за определяне на диаметър е в милиметри, като думата диаметър се заменя с гръцката буква „ФИ“, тъй като наподобява графичния символ за диаметър . Когато се определя диаметърът на тръбата чрез фи, то не се дават точните милиметри, а стандартно се закръгляват, дори понякога разликата е около милиметър.

Другото важно нещо, което трябва да се знае е, че тези размери дават винаги външния диаметър на тръбата.Вътрешният диаметър варира според дебелината на стените.

В доло-показаната таблица ще ви покажа връзката между основните мерни единици и размер в милиметри.

Може да ви е интересно да видите още:

Калкулатор за тегло на тръби

Конвертор: цолове в милиметри

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК