Какво означават маркировките по различните болтове?

Маркировката на главата на болтовете е изключително важна за правилното определяне на механичните характеристики на всеки болт от въглеродна стомана, както и неговия произход. Маркировката е задължителна за болтове от диаметър M5 нагоре.Тя трябва да бъде четлива. Може да бъде набита или изпъкнала.

Болтове  трябва да имат следната маркировка:

  Маркировка, идентифицираща производителя

 Определяне на механичните характеристики

Тази маркировка е определена от стандарт ISO 898-1.
За болтове от въглеродни стомани, класа на якост се означава с две цифри с точка между тях – 4.6, 8.8, 10.9, 12.9 .Първата цифра представлява 1/100 от номиналната стойност на якост на опън, измерено в MPa. В случая 8.8 , първата цифра 8 означава 8 х 100 = 800 МРа = 800 N / mm2 = 80 кгс / mm2.

Втората цифра – е съотношението на границата на провлачване към якостта на опън, умножена по 10. От двойката цифри могат да се узнаят границата на провлачване на материала 8 х 8 х 10 = 640 N / mm2.

Стойността на границата на провлачване е от голямо практическо значение, тъй като това е и максималното работно натоварване на болта.

Клас Граница на скъсване  Граница на еластичност
8.8 8 x 100 = 80 kg/mm² (800MPa) 8 x  8 x 10 = 64 kg/mm² de la section (640MPa)
10.9 10 x 100 = 100 kg/mm² (1000MPa) 10 x 9 x 10 = 90 kg/mm² de la section (900MPa)
12.9 12 x 100 =  120 kg/mm² (1200MPa) 12 x 9 x10 = 108 kg/mm² de la section de la vis (1080MPa)

Нека да обясним смисъла на някои термини:

Якост на опън – стойност на натоварване, над която има разрушение – “най-високо разрушаващо напрежение”.

Граница на провлачване – стойност на натоварване, при превишението на която настъпва невъзстановяема деформация или огъване.

Твърдост по Бринел – величина, характеризираща твърдостта на материала.

Друга информация

Маркировката на болтовете може да включва и друга информация като дължина на болта, размер на резбата, материал, покритие и други. Например, маркировката на неръждаемите стоманени болтове може да включва серията на материала (например A2 или A4), което указва наличието на хром и никел в стоманата, което ги прави устойчиви на корозия.

Освен това, има и специализирани болтове, които имат специална маркировка, като например болтове за високо налягане, болтове за газови и нефтени тръбопроводи, болтове за авиационната и автомобилната индустрия и други.

Важно е да се има предвид, че използването на неправилно маркирани болтове може да доведе до сериозни проблеми, като например разрушаване на конструкциите, които са били монтирани с тези болтове.

Затова е важно да се следват препоръките и стандартите за маркиране и използване на болтове, за да се гарантира безопасността и надеждността на монтажа.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК