Как да направим стенд за изпитване на спирачни системи на вагон?

За да се гарантира безопасността на вагоните, спирачната система трябва да бъде изпитана преди да бъде използвана. В тази статия ще ви покажа как да направите собствен стенд за изпитване на спирачни системи на вагон.

Създаването на стенд за изпитване на спирачната система на вагон е задача, която изисква внимание към детайлите и опит в областта. Този стенд е от съществено значение за тестването на нови конструкции и поддръжката на съществуващи вагони. В тази статия ще ви представя някои от основните стъпки, които трябва да следвате, за да създадете ефективен стенд за изпитване на спирачната система на вагон.

Изгответе модел на стенда

Това може да стане с помощта на компютърен софтуер, като например AutoCAD, SolidWorks или просто лист и молив.

В модела трябва да включите всички детайли на стенда, включително размерите и формата му, както и мястото за монтиране на инструментите за тестване. Трябва да вземете в предвид, какъв ще бъде стенда: мобилен или стационарен. Ще бъде ли нужно да разпечатва диаграми и резултат от теста или не.

Трябва да решите какъв вид конструкция и материали ще използвате. Най-често използваните материали за стендовете за изпитване на спирачни системи на вагони са метални тръби, шини и горещо валцуван профил.

След като сме избрали модела, вида и конструкция, трябва да съберем всички нужни части, крепежи и инструменти за изграждането на стенда.

След като вече имаме всичко необходимо е време да започнем със същинската част от създаването на стенда.

В случая, аз съм избрал този стенд за изпитване на спирачната система на вагон :

Той не е толкова труден за изработка и почти всички части, могат да се намерят в специализираните магазини.

Първо трябва да създадем рамката на стенда

Не е задължително да бъде като тази на снимката. Можем да проявим творчество и да си я направим уникална и удобна за нашата работа.

Трябва да се стремим, да бъде възможно най-лека и лесно подвижна.

Също така, не е задължително да бъде на четири колела. Тук наистина можем да използваме въображението си и да направим вида на стенда, както ни е угодно и удобно за нашата работа.

Инсталиране на инструментите за тестване

След като сме изготвили рамката на стенда, трябва да започнем с инсталирането на инструментите за тестване.

Въздушен резервоар

В случая, аз съм използвал 25 л резервоар, но не е необходим чак толкова голям. Може да използвате и 9 литров или какъвто имате под ръка. Разбира се , не да монтирате някой 150 л резервоар. Да кажем да бъде в диапазона 9-25 литров.

② Реле вентил

Може би той е най-важната част от самият стенд. Носачът на реле-вентилът, трябва да бъде много добре захванат към рамката на стенда. Той трябва да е добре почистен и всички връзки да бъдат предварителни захванати за него. Преди монтирането на релето, нанесете лек филм от смазка. Стегнете внимателно и добре вентилът.

③ Спирателно-изпускателни кранове

Крановете трябва да бъдат много добре захванат към рамката на стенда, особено кранът за задържане и разхлабване. Той ще се използва най-много.

Кранът за задържане и разхлабване, трябва да бъде монтиран, последен най в дясно. Това не е задължително да е така, но според мен там е най удобно за работа със стенда. Както писах по-горе, той ще се използва най-често.

④ Манометри

Манометрите, които трябва да бъдат монтирани на стенда за изпитване на спирачни системи на вагон, трябва внимателно да бъдат подбрани.

Важно е да се уверите, че манометрите са точни и калибрирани. Те трябва добре да са захванат към рамката на стенда.

Закрепете манометрите на местата, където сте направили отворите. Използвайте подходящи винтове и гайки за да закрепите манометрите здраво и стабилно. Свържете манометрите към системата на стенда, като използвате гъвкави маркучи. Уверете се, че свързването е напълно здраво и няма утечки.

⑤ Пневматични регулатори на налягане

Пневматичните регулатори на налягане са устройства, които се използват за контрол на налягането на въздуха в пневматичните системи. Те позволяват да се контролира точното налягане на въздуха в системата, което е изключително важно за оптималното функциониране на самата системата.

Важно е да се избере подходящият пневматичен регулатор на налягането, като се вземат предвид фактори като налягане, което се изисква в системата. В дадения случай, на нас ни трябва системата да бъде регулирана на 5 bar.

Използвайте подходящи винтове и гайки за да закрепите пневматичните регулатори към системата на стенда, като използвате гъвкави маркучи. Уверете се, че свързването е напълно здраво и няма пропуск на въздух.

⑥ Муфа (Лула)

Муфата е присъединителен елемент, който се използва за свързване на кноровия ръкав с други елементи на системата, като например с други муфи или съединители.

Качествената муфа е важна за правилното функциониране на системата. За да се избегнат евентуални проблеми, муфите трябва да бъдат избирани с внимание и инсталирани правилно.

Преди монтирането на муфите, те трябва да се разпробият и да им се навие резба .

⑦ Филтри и прахоуловители

Филтрите и прахоуловителите са част от системата за поддържане на чистотата на въздуха. Те са специални устройства, които се използват за задържане на замърсителите и частиците, които могат да влезнат във въздуха, който се използва за управление на спирачната система.

Те се монтират на местата, където въздухът влиза в системата. За монтиране на филтри и прахоуловители се използват специални крепежни елементи, като например гайки, болтове или скоби, които позволяват стабилно и сигурно закрепване на устройствата. Преди монтажа трябва да се уверите, че филтрите и прахоуловителите са съвместими за нашата цел и отговарят на необходимите стандарти и спецификации.

⑧ Фитинги, накрайници и бързи връзки

Фитингите, накрайниците и бързите връзки са елементи от които се нуждаем за свързване на тръбопроводите и маркучите.

Монтажът на фитингите, накрайниците и бързите връзки трябва да се извършва с внимание. Те трябва да бъдат здраво закрепени, за да се избегнат утечки на въздух и други проблеми. Така се гарантира правилната работа на стенда за изпитване на спирачни системи на вагон.

Надявам се, да не съм пропуснал нещо. В общи линии това е всичко за направата на стенда за изпитване на спирачни системи на вагон.

Остава стенда да се регулира правилно и да се уплътни , за да се избегнат утечки на въздух .

Самата схема за свързване е проста и елементарна и не би трябвало да затрудни никой, който се занимава със ремонт, поддръжка и изграждане на спирачни системи.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК