Кнорови ръкави (спирачни съединителни ръкави)

 

Кноровите ръкави се състоят от следните части:
– текстилно-гумен маркуч
– муфа дясна или муфа лява
– накрайник 1 ¼”
– скоби -2бр.
– сменяем уплътнителен пръстен

Присъединителните спирачни ръкави (кнорови ръкави) с протрити места,цепнатини или оголване на текстилния слой,а също така и със срок на служба над 5 години да се заменят с нови.
Главите на съединителните ръкави трябва да бъдат изправни без пукнатини и отчупвания.Уплътнителните пръстени в съединителните глави (лули) да се заменят с нови.

При окомплектоване (изработване) на нови съединителни ръкави е необходимо:

1.) ръкавът да се почисти от талк и прах ,а вътрешната повърхннина – с бензин на разстояние от краищата 60-70 мм.

2.) главата и наконечника да се почистят много добре от ръжда.

3.) вътрешната страна на ръкава на дълбочина на запресоването на наконечника да се намаже със специално гумено лепило,след което да се извърши съединяването им.

Така окомплектованият съединителен ръкав след 24-часово втвърдяване на лепилото да се изпита на якост и херметичност на стенд.

Изпитаните и приети съединителни ръкави се шаблонират с индекса на преприятието,месеца и година на изпробването.

Окомплектованите ръкави да се качват по вагоните не по рано от 24 часа след изпитването им.

След една-годишна работа тези ръкави трябва да се изпробват на якост и плътност с постоянно налягане от 13 бара в течение на 2 минути.

UIC-541-1

 

4.1 – Съединителните ръкави на автоматичната спирачка трябва да отговарят на предписанията на приложение D – стр.33 и да притежават прави накрайници на спирачните маркучи с посочената присъединителна резба.

4.2 – Светлият отвор  на спирачните маркучи на автоматичната спирачка трябва да е между 25 и 30 mm. Дължината на междувагонните съединения трябва да отговаря на предписанията на приложение D.

4.3 – За междувагонните съединения по правило трябва да се използват гумени маркучи Метални маркучи се допускат,  доколкото те притежават задоволителна eластичност.

4.4 – Съединителните глави на автоматичната спирачка по отношение на частите, осъществяващи свързването, трябва да отговарят на предписанията на приложение D.

Забележка: Това предписание е задължително само за нови доставки.

4.5 – Гледайки към края на вагона, отворът на съединителните глави не трябва да сочи наляво.

4.6 – Вагонът трябва да е съоръжен с приспособления за окачване на неизползваните

съединенителни ръкави, така че да се предотврати повреждането им, а по възможност и проникването в тях на чужди тела.

Между окачените съединителни ръкави и глава релса трябва да остава  свободно разстояние минимум 140 m.

4.7 Съединителните ръкави трябва да носят знака на железницата собственик.

4.8 – Съединителните глави на съединенията на неавтоматичната пневматична спирачка трябва да отговарят на разположението в приложение Е – стр.35.

 

 

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК