Лостове, балансери, щанги и товарообръщателни кутии

Спирачно лостовата система /СЛС/ при заводските ремонти на возилото се разглобява напълно, изчиства се,измива се и се подлага на основен оглед и проверка на размерите. Размерите на рамената на вертикалните и хоризонталните балансери, щангите “пълен-празен”, ваталото и подвеските да се сверят с чертежите и в случай на отклонения в тях да се възстановят чрез заваряване на старите отвори и пробиване на нови по чертежен размер.

Не се допуска увеличаване или намаляване на между-центровите разстояния на съседните отвори в балансерите, щангите и подвеските при собствена дължина:

а/ До 500 мм – с повече от -1мм;
б/ до 1000 мм – с повече от -2 мм;
в/ до 2000 мм – с повече от -3 мм.

Частите на СЛС, имащи пукнатини, подрязвания и отчупвания, да се заменят с нови или да се заварят с ковашка или газопресова заварка, след което шевът да се подложи на нормализация, Износените места, където износването не надминава 15% от основната дебелина на сечението, да се възстановят чрез наплавяне с последваща термообработка.

Силно износените и разхлабени – втулки в лостовете, балансерите, подвеските и т.н. да се заменят с нови, които да бъдат надеждно фиксирани в гнездото си. При липса на втулка и износване на гнездото се допуска то да бъде наплавяно с последващо обработване и поставяне на съответна по размер втулка. Болтовете, чийто диаметър не съответствува на отвора или които са износени, да се заменят с изправни, Допуска се хлабината между болта и втулката не по-голяма от 1,5 мм.

Да се провери надеждното укрепване на устройствата за осигуряване елементите на СЛС срещу падане.

Лостовете на ръчната спирачка да се демонтират, почистят, измият и проверят за дефекти, Винтът да се ремонтира или замени, ако износването на резбата по диаметър е повече от 2 мм, а осовата хлабина на гайката – по-голяма от 3 мм, Новата гайка трябва да може да се навива върху винта докрай свободно без хлабина. Износените или разтеглени вериги да се подменят с нови. На ръчната спирачка на електрическите.влакове серия 32,00 да се провери състоянието на въжето и връщащата пружина и при необходимост да се заменят.

При ферибоотни и други ръчни спирачки, в които се използуват конични зъбни колела, трябва да се провери състоянието и Формата на профила на зъбните колела и центровката на осите им, Ако луфтът на зъбите на двете колела определя свободен-ход на маховика/или на дръжката на спирачката по-голям от 13°, зъбните колела трябва да се подменят с нови.

Хлабината във въртящата се осова връзка на камъка на товарообръщателната кутия не трябва да надминава 1 мм.

Едностранно износените оси с повече от 15% от сечението си да се наплавят и обработят до чертежен размер. Съответните отвори да се коригират или разстържат, след което в тях да се набие втулка, като вътрешния и диаметър се обработи до чертежен размер, Износване по-голямо от 3 мм по ширината на палеца на товарообръщател-
ната кутия да се отстранява чрез наплавяне последвано от нормализация и обработване до чертежен размер.

Износените зъбни сектори на лостовата система на обръщателното устройство да се заменят с изправни,

Счупените и деформирани връщателни пружини на СЛС да се заменят с нови. Допуска се намаляване на свободната им дължина с не повече от 8 мм.

При основния ремонт на СЛС всички калодки, износени повече от 50% да се заменят с нови. Всички шарнирни съединения и плъзгащи връзки при сглобяването да се намажат с графитна смазка.

 

Източник:”Правилник за ремонт и изпитване на спирачните системи на подвижният състав на БДЖ.”Или иначе казано:Черният правилник.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК