ОБЩО УСТРОЙСТВО НА ВАГОНИТЕ

Въпреки, голямото  разнообразие в конструкциите всеки вагон има 6 основни части: 

  • ходова част;
  • рама;
  • кош;
  • теглично-отбивачни съоръжения;
  • спирачна уредба;
  • допълнителни съоръжения.

Ходовата част осигурява безопасно и плавно движение по релсовия път. Тя включва спирачна уредба,колоосите, буксите, ресорното окачване и талиговите рами (когато вагона има талиги).

Рамата поема всички сили и служи за основа на коша, в който се поместват товарите или пътниците. Към нея се монтират теглично-отбивачните съоръжения, части от спирачната уредба и допълнителните съоръжения. В голяма част от съвременните вагони рамата и кошът образуват обща носеща конструкция.

Видът и конструкцията на коша зависи от предназначението на вагона.В покритите вагони той представлява затворено помещение, оградено от под, покрив, странични и челни стени. Откритите нямат покрив, платформените нямат и стени, а в някои специализирани вагони ролята на кош се изпълнява от съоръжения, подходящи за поместване на товара: при цистерните – резервоар; при циментовозите – бункери и т.н.  Допълнителното обзавеждане зависи от предназначението на вагона. Например хладилните вагони имат охладителна система, циментовозът има аерираща система за разтоварване, пътническите вагони – битови системи и т.н.

 

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК