Спирачен път

Спирачен път (или спирачно разстояние) се нарича разстоянието, изминато от дадено превозно средство от момента, в който водачът му задейства спирачната система, до момента на установяването на превозното средство в покой.

Спирачният път винаги е положителен, т.е. никое превозно средство не може да спре моментално на едно място, независимо от реакциите на водача и съвършенството на технологията.

Спирачният път е един от основните критерии за безопасността на движението на влаковете, тъй като е свързан с редица експлоатационни параметри, от които на първо място е разстоянието между железопътните сигнали. Именно затова той се приема като най-всеобхватен, комплексен измерител на ефективността на спирачните средства.

Стойностите на спирачния път не са подходящи за директно използване, като проектиране на спирачни системи и особено при обезпечаването на влаковете със спирачни средства.

Спирачният път се явява критерий за оценка на точността и универсалността на останалите измерители, т .е. те се оценяват чрез прецизността, с която могат да се обвържат със спирачния път във физически и математически план.

(Статията този месец е посетена 246 пъти, 1 посещения днес)

Може да харесате още...