Спирачен път

Спирачен път (или спирачно разстояние) се нарича разстоянието, изминато от дадено превозно средство от момента, в който водачът му задейства спирачната система, до момента на установяването на превозното средство в покой.

Спирачният път винаги е положителен, т.е. никое превозно средство не може да спре моментално на едно място, независимо от реакциите на водача и съвършенството на технологията.

Спирачният път е един от основните критерии за безопасността на движението на влаковете, тъй като е свързан с редица експлоатационни параметри, от които на първо място е разстоянието между железопътните сигнали. Именно затова той се приема като най-всеобхватен, комплексен измерител на ефективността на спирачните средства.

Стойностите на спирачния път не са подходящи за директно използване, като проектиране на спирачни системи и особено при обезпечаването на влаковете със спирачни средства.

Спирачният път се явява критерий за оценка на точността и универсалността на останалите измерители, т .е. те се оценяват чрез прецизността, с която могат да се обвържат със спирачния път във физически и математически план.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК