Спирачни цилиндри

Спирачните цилиндри са пневномеханични устройства, преобразуващи енергията на сгъстения въздух в механично усилие на буталото си.

а) Това преобразуване трябва да протича при минимални загуби на сила и пропуски на въздух.
б) Ходът на буталото трябва да бъде подбран в подходящи граници, защото:
в) Намаляването му предизвиква преждевременно износване на калодките и допълнително съпротивление при движение;
г) Увеличението му води до повреждане на лостовете и намаляване на кпд на ЛСС и повишен разход на въздух.

Според начина на изработване спирачните цилиндри биват:

Лети цилиндри – изработват се чрез леене. Характеризират се със значителна коравина, но са сравнително тежки. Срещат се по-често във вагонния парк на Русия;

Цилиндри, изработени по метода на дълбокото изтегляне(ракетни). Характеризират се със сравнително олекотена конструкция. Тялото и капакът се изтеглят от предварително заготвен материал.

Според размера(цолажа) спирачните цилиндри биват: 6, 8, 10, 12, 14, 16 и 18“.

Цилиндрите се състоят от:

1. Тяло;
2. Капак;
3. Рамка;
4. Свързващи болтове;
5. Бутало;
6. Фланец на буталото;
7. Маншет;
8. Пружина на маншета;
9. Бутален прът;
10. Пружина на буталото;
11. Въздушна тръба;
12. Легло на рамката;
13. Седло на буталния прът.

 

1. При ремонт (подмазване) на спирачните цилиндри, трябва да се огледа маншета и ако е напукан,втвърден или скъсан да се замени с нов от същият тип и размер.

2. Тялото да се прегледа и да се провери овалността и състоянието на вътрешната цилиндрична повърхнина.Допустима овалност – 0.25мм.При по-голяма от тази овалност или сработване формата на цилиндричната повърхнина да се изшлайфа.Не се разрешава вътрешен диаметър при корекцията да бъде увеличен с повече от 2.0мм от номиналната му стойност.

3. Заварки на дефекти и счупвания по-тялото и капака на спирачните цилиндри не се допускат.Повредените шпилки и болтове да се заменят с нови.

4. Отворът в капакът на цилиндъра при износване по диаметър над 2.0мм или при силно едностранно сработване да се възтанови чрез набиване на втулка в разстъргания отвор със стегнатост 0.1 – 0.15мм.
Втулката трябва да се завари към капака допустимата стойност на хлабината между буталната тръба и капака не трябва да бъде повече от 1.0мм

5. При сглобяване стените и буталният комплект на цилиндъра трябва да се смажат добре,но не прекалено.Мазилният филцов пръстен (киче) да се промасли или замени с нов.

6. Ремонтираните и сглобени спирачни цилиндри трябва да се проверят за плътност с въздух под налягане 5.0 атмосфери.Не се допускат никакви пропуски от въздуха.Проверява се и плавноста на двъжението на буталото: то трябва да излиза и да се прибира без никакви тласъци.

Това са техническите спецификации на които трябва да отговаря един 16″ спирачен цилиндър.

 

Ако тази публикация ви е помогнала, моля, помислете дали да не ми купите кафе!

За да научите първи най-важното ни последвайте в Telegram

(Статията този месец е посетена 567 пъти, 1 посещения днес)
Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК