Спирачни цилиндри

Спирачните цилиндри са пневномеханични устройства, преобразуващи енергията на сгъстения въздух в механично усилие на буталото си.

а) Това преобразуване трябва да протича при минимални загуби на сила и пропуски на въздух.
б) Ходът на буталото трябва да бъде подбран в подходящи граници, защото:
в) Намаляването му предизвиква преждевременно износване на калодките и допълнително съпротивление при движение;
г) Увеличението му води до повреждане на лостовете и намаляване на кпд на ЛСС и повишен разход на въздух.

Според начина на изработване спирачните цилиндри биват:

Лети цилиндри – изработват се чрез леене. Характеризират се със значителна коравина, но са сравнително тежки. Срещат се по-често във вагонния парк на Русия;

Цилиндри, изработени по метода на дълбокото изтегляне(ракетни). Характеризират се със сравнително олекотена конструкция. Тялото и капакът се изтеглят от предварително заготвен материал.

Според размера(цолажа) спирачните цилиндри биват: 6, 8, 10, 12, 14, 16 и 18“.

Цилиндрите се състоят от:

1. Тяло;
2. Капак;
3. Рамка;
4. Свързващи болтове;
5. Бутало;
6. Фланец на буталото;
7. Маншет;
8. Пружина на маншета;
9. Бутален прът;
10. Пружина на буталото;
11. Въздушна тръба;
12. Легло на рамката;
13. Седло на буталния прът.

 

1. При ремонт (подмазване) на спирачните цилиндри, трябва да се огледа маншета и ако е напукан,втвърден или скъсан да се замени с нов от същият тип и размер.

2. Тялото да се прегледа и да се провери овалността и състоянието на вътрешната цилиндрична повърхнина.Допустима овалност – 0.25мм.При по-голяма от тази овалност или сработване формата на цилиндричната повърхнина да се изшлайфа.Не се разрешава вътрешен диаметър при корекцията да бъде увеличен с повече от 2.0мм от номиналната му стойност.

3. Заварки на дефекти и счупвания по-тялото и капака на спирачните цилиндри не се допускат.Повредените шпилки и болтове да се заменят с нови.

4. Отворът в капакът на цилиндъра при износване по диаметър над 2.0мм или при силно едностранно сработване да се възтанови чрез набиване на втулка в разстъргания отвор със стегнатост 0.1 – 0.15мм.
Втулката трябва да се завари към капака допустимата стойност на хлабината между буталната тръба и капака не трябва да бъде повече от 1.0мм

5. При сглобяване стените и буталният комплект на цилиндъра трябва да се смажат добре,но не прекалено.Мазилният филцов пръстен (киче) да се промасли или замени с нов.

6. Ремонтираните и сглобени спирачни цилиндри трябва да се проверят за плътност с въздух под налягане 5.0 атмосфери.Не се допускат никакви пропуски от въздуха.Проверява се и плавноста на двъжението на буталото: то трябва да излиза и да се прибира без никакви тласъци.

Това са техническите спецификации на които трябва да отговаря един 16″ спирачен цилиндър.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК