Функционни вентили: Същност и предназначение

Функционните вентили са апарати, които са предназначени да извършват задействането на автоматичната пневматична спирачна система на вагона (влака). Те са основни компоненти на тази система и осигуряват безопасността на пътниците, служителите и товарите.

История

Първите спирачки на влаковете са били ръчни и са се управлявали от механик, който действа върху ръкохватката на спирачката, за да намали скоростта на влака. Тези ръчни спирачки са били много неефективни и често не са успявали да спрат влака навреме, когато е имало нужда.

Автоматични спирачки

През 1869 г. Джордж Уестингхаус изобретява първата автоматична спирачка на влаковете, която се управлява от машиниста. Това е било голям напредък във влаковата индустрия, тъй като машинистът е можело да спира влака навреме, без да зависи от механик.

Въздушни спирачки

Следващото голямо подобрение на влаковите спирачки е въвеждането на въздушната спирачка от Уестингхаус през 1872 г. Това е една революционна технология, която използва въздух за да управлява спирачките на влака. Това позволи на машиниста да управлява спирачките на целия влак едновременно, като по този начин се повиши ефективността на спирачките и се намали риска от аварии.

Функционни вентили

Функционните вентили са апарати,които са предназначени да извършват задействането на автоматичната пневматична спирачна система на влака.

На практика, това е уред следящ изменението на налягането в ГВ. По своята същност е изпълнителен спирачен апарат.

На практика, истинските функционни вентили са създадени в началото на 20-ти век, за да заменят по-старите системи за спиране, които са били доста по-малко надеждни и безопасни.

Принцип на действие

Принципът им на действие се заключава в извършването на три основни процеса:

1.Зареждане
2.Задържане
3.Разхлабване

Делят се на две основни групи:

1.Спирачки с безстепенно разхлабване
2.Спирачки със степенно разхлабване

Спирачки с безстепенно разхлабване

Действието на тези функционни вентили включва следните процеси:

1.Зареждане;
2.Задържане;
3.Прекратяване на задържането;
4.Разхлабване;

Спирачките с безстепенно разхлабване се характеризират още и с това, че функционният вентил не следи налягането в СЦ.

Спирачки със степенно разхлабване

Действието на тези спирачки включва следните процеси:

1.Зареждане;
2.Задържане;
3.Прекратяване на задържането;
4. Частично (степенно) разхлабване;
5. Прекратяване на разхлабването;
6. Пълно разхлабване;
7. Автоматично допълване на загубите в спирачния цилиндър.

Първата спирачка със степно разхлабване е на Kunze-Knorr. Тя е създадена през 1916 г. По онова време смесените влакове не са били рядкост и за уеднаквяването на действието на спирачките е добавен товаро-пътническият обръщател. По-късно голямата разлика в масите на пълен и празен вагон налага въвеждането на товаро-обръщателя за режими “празен”-“натоварен”.

Могат да се разграничат следните основни видове вентили:

  • Функционални вентили
  • Спомагателни вентили
  • Специални вентили.

Тук ще спомена някои от вентилите, според техните производители:

Knorr-Bremse

KNORR вентилите са един от най-използваните видове вентили в Европа. Те са разработени от компанията Knorr-Bremse и се характеризират с висока ефективност и надеждност.

Oerlikon

Oerlikon са вид вентили, които са сравнително леки и малки. Това ги прави подходящи за употреба в по-малки влакове.

Характеристиките им включват добра защита от против замръзващи течности и възможност за монтиране на вакуумен резервоар.

Матросов

Матросов е друг вид вентил, който е произведен в Русия. Той е подходящ за употреба в големи и тежки влакове, защото е много здрав и ефективен.

Характеристиките му включват възможността да устои на високи и ниски температури и да издържа на тежки натоварвания.

Charmilles

Charmilles е марка вентили, която е известна със своята здравина и ефективност при спиране.

Характеристиките на Charmilles включват възможността за бързо реагиране и добра защита от вредни въздействия.

В допълнение към това, съществуват и доста други видове вентили.

Всички тези вентили са важни компоненти на спирачната система на влакове. Те осигуряват безопасността на пътниците и служителите, като предотвратяват неконтролируемо движение на влака.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК