Вагони серия В-84

Този тип вагони са обурудвани с Дисковата спирачна система.
Състои се от два спирачни комплекта за всяка колоос.

Всеки комплект от тях включва:
носач, спирачен цилиднър с вграден автоматичен регулатор за компенсиране на износването на накладките, спирачни челюсти(клещи), накладкодържатели, устройство за паралелно водене, елементи на ръчната спирачка, спирачни накладки и др.

Рамата на талигата е “Н” образна, състояща се от две надлъжни греди с кутиеобразно сечение, свързани по между си с две напречно разположени тръби. Формата на надлъжните греди е специфична за безлюлковия тип талиги.

Тя е огъната и се спуска надолу в средната си част. Тази форма е наричана още “лебедова шия”, “чайка”, “гондола” и др.

Талигата има база 2,5 m и собствена маса 5,2 тона. Ресорното окачване е двустепенно с винтови пружини с коефициент на еластичност за централната степен 0,78 kN/mm, а за буксовото окачване – 0,85 kN/mm.

На вагоните серия В-84 е внедрена новата българска талига за висока скорост тип T73-AD. Тя се отличава с безлюлковото ресорно окачване и сравнително по – малката си маса в сравнение с използваните до тогава талиги тип Т-65, УТ-72, Гьорлиц-V. Талигата тип Т73-AD е оборудвана с дискова спирачна система и позволява скорости до 160 км/час.

При изпитването и на полигона за високоскоростни изпитания в Чехословакия, тя е показала спокоен ход дори в диапазона 180 – 200 км/час.

Някой технически данни на вагона:

Тип: В-84
Година на производство: 1984 – 1988
Завод – производител: ВЗ “Андрей Жданов” – Дряново
Междурелсие: 1435 mm
Габарит: 0-ВМ
Дължина с буферите: 24500 mm
Височина от глава релса: 4500 mm
Ширина в долната част на коша: 2960 mm
Растояние между централните болтове на талигите: 17200 mm
База на талигата: 2500 mm
Служебна маса: 35 t
Максимална скорост: 130 км/час
Конструктивна скорост: 160 км/час
Конфигурация купета/места: 9Х8

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК