Видове гайки и тяхното използване

Всички крепежни елементи изпълняват една и съща функция – механично свързване и закрепване на две или повече части заедно. Въпреки това, разликите във вида, качеството, формата и материала значително влияят върху производителността и експлоатационния живот на крепежния елемент.

Видове гайки

Съществуват множество различни видове гайки, всеки от които е подходящ за определена приложение. В тази публикация ще разгледаме някои от най-често използваните видове гайки и техните приложения.

Гайките се предлагат в различни форми, размери и материали. Въпреки че вашият избор на гайка е донякъде ограничен от избора ви на болт—особено по отношение на размер и резба—вие все пак трябва да изберете формата на главата на гайката и материала, които са най-подходящи за вашето приложение.

Обикновена гайка (шестоъгълна гайка)

Обикновената гайка е най-често използваният вид гайка. Това е гайка с резба върху вътрешната си повърхност, която позволява да се закрепят други елементи на място. Обикновената гайка може да бъде използвана с всякакъв вид болтове и винтове и е подходяща за широка гама от приложения.

Фланец гайка

Гайката с шестоъгълен фланец е основно гайка с вграден фланец под нея. Гладката носеща повърхност на фланеца действа като вградена шайба, разпределяйки натоварването на скобата по-широко от гайката, замествайки традиционния монтаж на гайка и шайба.

Фиксиращи гайки

Заключващите гайки или още самоосигурителна гайки, имат вграден механизъм вътре в гайките, за да се предпазят от разхлабване и от вибрации. Има различни варианти на контрагайки:

Квадратни гайки

Квадратната гайка е четиристранна гайка, която често се използва с болтове с квадратна глава. Квадратните гайки, за разлика от традиционните шестостенни гайки, осигуряват по-голяма повърхност в контакт със закрепената част и следователно предлагат по-голяма устойчивост на разхлабване.

Крилчата гайка

Крилчата гайка , известна също като гайка тип пеперуда, е вид гайка, която има две големи метални „крила“, по едно от всяка страна, което я прави лесна за затягане и разхлабване на ръка без използването на инструменти.

Глуха гайка

Гайка с куполообразен край от едната страна се нарича Глуха гайка или Калпаковидна. Когато е сдвоен със закопчалка с резба, която има външна външна резба, куполният край обхваща външната резба, за да я защити или да я държи далеч от съседни елементи. Куполът също така създава по-полиран вид. Има различни видове капачки, като жълъдови (където куполообразната страна е заострена и има по-висока корона).

Коронна гайка

За разлика от шестостенните гайки с прорези, шестостенните гайки с цилиндрична форма имат цилиндрични прорези, които са приблизително равни по дължина на дълбочината на прореза и малко по-малък в диаметър.

Това са само някои от най-често използваните видове гайки, има много други, специфични за определени приложения.

Както можете да видите, има множество различни видове гайки, всеки от които е подходящ за определено приложение. Изборът на подходящия вид гайка е много важен за правилната работа на механизма или конструкцията. Независимо от това, какъв вид гайка използвате, е важно да се уверите, че е затегната правилно и се поддържа в добро състояние, за да се гарантира максимална сигурност и ефективност на механизма или конструкцията.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК