Влакова спирачна система

Влаковата спирачна система (Train braking system) е много важен елемент в безопасността на железопътният транспорт. Тя се използва за контролиране на скоростта и спиране на влаковете, като осигурява безопасно пътуване на пътниците и товарите. В тази статия ще разгледаме как работи влаковата спирачна система, какви са основните компоненти и какви са различните видове спирачни системи, използвани в железопътният транспорт.

Основната функция на влаковата спирачна система е да контролира движението на влака. Когато машиниста на влака задейства кранмашиниста, влакът започва да намалява скоростта си поради триенията на колелата и релсите. За да спре напълно, влакът трябва да приложи спирачна сила върху колелата. Това се прави чрез спирачната система, която може да бъде задействана от машиниста на влака или автоматично от системата за управление на влака.

Влаковата спирачна система е изградена от няколко основни компонента.

Първият е спирачната система на вагоните, която се състои от спирачни колодки, спирачни цилиндри, въздушни резервори, вентили, sab реголатор и др.. Когато машиниста на влака приложи спирачната система, въздушните клапани се отварят, за да позволят на въздуха да влезе в спирачните цилиндри и да натисне спирачните колодки върху колелата. Това намалява скоростта на влака и го спира.

Вторият компонент на влаковата спирачна система е механизмът за ръчно задействане на спирачките. Той се използва в случай на авария или когато автоматичната система за управление на влака не може да контролира спирачките. Машиниста може да приложи ръчната система, която е свързана директно към спирачните колодки, за да спре влака.

Третият компонент на влаковата спирачна система е системата за управление на влака. Това е автоматична система, която управлява спирачната система на влака, когато това е необходимо. Тя използва сигнали, подадени от релсите, за да определи скоростта на влака и да реагира на промените в нея. Ако влакът се движи прекалено бързо или изпитва натиск, системата за управление на влака ще приложи спирачната система, за да го спре.

В железопътният транспорт се използват няколко различни видове влакови спирачни системи. Най-често използваните са пневматичните и динамичните спирачни системи. Пневматичната спирачна система използва въздушен натиск, за да приложи спирачната сила върху колелата. Динамичната спирачна система използва електрическа енергия, за да намали скоростта на влака. Тя се използва често в модерните електрически влакове.

Видове влакови спирачки.

Влаковите спирачки биват;

1. Автоматична влакова спирачка.
2. Директна спирачка.
3. Ръчна спирачка.
4. Фериботна спирачка.
5. Магнитно-релсова спирачка.
6. Електро-динамична спирачка.
7. Електродинамична реостатна спирачка.
8. Паркинг-спирачка.
9. Рекуперативна спирачка.

С няколко думи ще се постарая да обясня тяхното действие.

Автоматичната влакова спирачка действа на всички возила в състава на влака. Управлява се чрез кранмашинист от локомотива, като задържането става чрез намаляване на налягането в главния въздухопровод на влака. Това е най-често използваната спирачка.

Директна спирачка – тя действа само на локомотива.

Ръчната спирачка – служи за осигуряване на возилата срещу само придвижване.Тя се намира на площадка на самият вагон.

Фериботна спирачка – също като ръчната,но с тази разлика,че се намира от страни на рамата на вагона.

Магнитно-релсовата спирачка – се използва само за екстренно спиране.Тя действа посредством електромагнити,които се залепват за релсите и се влачат по тях.

Електро-динамичната спирачка – преобразува енергията на движение на влака в електрическа (двигателите работят като генератори). При мотрисните влакове това е основна спирачка, при локомотивите е спомагателна.

Паркинг-спирачката – действието е също като на ръчната спирачка, само,че работи с въздух под налягане.

Електродинамичната реостатна спирачка,както и рекуперативната спирачка – е същата като Електро-динамичната,но реостатна е, когато електроенергията се прахосва за стопляне на атмосферата, а рекуперативна е, когато се връща в контактната мрежа.

В заключение, влаковата спирачна система е ключов елемент в безопасността на железопътният транспорт. Тя осигурява безопасно пътуване на пътниците и товарите, като контролира скоростта на влака и го спира, когато това е необходимо.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК