Въздухопровод и въздушна арматура

Главният въздухопровод както и другите елементи на тръбната – въздухопроводна мрежа на вагоните и локомотивите в случаите когато не се демонтират от возилата, да се очукват с леки удари от дървен чук,за да падне ръждата и другите видове наслойки и замърсявания и да се продухат със сгъстен въздух с налягане 6-6,5 кгс/см2. При това предварително трябва да са свалени спирачните апарати и резервоарите за да се предпазят от допълнително замърсяване.

Не се допуска:

а/ почистване чрез обгаряне на силно замърсени тръби с оглед да не се образува в тях нагар;

б/не добре укрепени тръбни секции за коша или рамата на возилото;

в/ остри огъвания завои или стесняващи се преходи на тръбите; ‘

г/ мустаци или слитъци от заваряване или отрязване по челата на тръбите.

След демонтажа на тръбната мрежа при капитални ремонти на возилата отделните елементи да се почистват основно външно и вътрешно. След почисване през тръбите с диаметър 1″ свободно трябва да може да преминава дробинка с диаметър 22 мм,а при тръбата с диаметър 1 1/4″ – дробинка с диаметър 28 мм,

След разглобяването на елементите от тръбната мрежа и резбите им да се почистят от използуваните уплътнителни материали и да се провери състоянието на навивките и профила им. Допускат се за монтаж тръби,чиято резба има повреди по навивките равни общо на дължината на една навивка и височина на профила намалена до 15% от номиналната.Нарязването на нови резби да става с влашка за газова резба или чрез валцуване, след което да се проверяват с калибър или с гайка-еталон. Не се допуска нарязването им да става на универсален стругарски нож.

Челната повърхнина на фланците на тръбната арматура,тройници, муфи, контрагайки и т.н. трябва да бъде равна, перпендикулярна спрямо оста на резбата и да има фаска към резбата за лобиране на уплътняващата маса.

Тръбната арматура и пневматичните елементи да се завиват към тръбите с не по-малко от 2/3 от дължината на резбата си.

Главният въздухопровод при вагоните не трябва да има повече от три съединения с муфа.При наличие на пукнатини и други подобни дефекти на разстояние до 200 мм от края на тръбите се разрешава повреденият участък да се отреже и с чел на газова заварка да се сложи накрайник със същия диаметър и дължина. След заварката тръбата да се почисти външно и вътрешно от заваръчния шев до пълно възстановяване на светлото и сечение,

Забранява се:

а/ да се изваряват в основен /содов/ разтвор медни и месингови тръби;

б/ да се покрива вътрешната повърхнина на тръбите с вещества, които са ронливи или дават утайки и наслоения;

в/ да се заваряват пукнатини и шупли по тръби,а също и да се заваряват кръпки върху повредените места освен.

г/ да се огъват тръбите с радиус по-малък от три външни диаметри на тръбата;

д/ да се нагряват тръбите повече от 1000° С;

е/ да се заваряват колена или тройници;

ж/ да се уплътняват резбовите връзки с ацетонопа или блажна боя, минимум и други;

з/ да се влагат в холендровите връзки с калчища вместо клингеритна гарнитура;

При заводски ремонти на тяговите возила, мотор-вагоните и вагонните влакове главният въздухопровод след окончателния монтаж да се провери за проходимост със съчма 18 мм /за тръби 1″/ или 20 мм /за тръби 1 1/4″/, придвижвана от въздух под налягане 5 – 6 кгс/см2, след което да се провери на плътност.

Източник:”Правилник за ремонт и изпитване на спирачните системи на подвижният състав на БДЖ.”
Или иначе казано:Черният правилник.

 

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК