Какви видове спирачки се използват във влаковете?

Влаковите спирачки са едни от най-важните компоненти на всяки железопътно превозно средство. Те осигуряват безопасността на пътниците и товарите, като контролират скоростта и спират влака, когато е необходимо.

Спирачките също така намаляват износването на железопътните пътища, като намаляват триенето между колелата и релсите.

Железопътната спирачка е вид спирачка, използвана във вагоните, за да се даде възможност за забавяне, да се контролира ускорението (спускане) или да се поддържат неподвижни, когато са паркирани.

Докато основният принцип е подобен на този при използването на пътни превозни средства, оперативните характеристики са по-сложни поради необходимостта от контрол на множество свързани вагони и да бъдат ефективни при превозни средства, оставени без основен двигател.

Видове влакови спирачки, които се използват във влаковете

The Types Of Brakes That Are Used In Trains

Има много различни видове влакови спирачки, като всеки един от тях е разработен, за да отговаря на определени изисквания в зависимост от типа на влака, скоростта му и други фактори..

Като цяло има два основни типа спирачни системи, които се използват за спиране на влаковете:

① Въздушни спирачки

Air brakes

② Електропневматични спирачки

Electro-pneumatic brakes

Както подсказва името, въздушните спирачки използват силата на въздуха. По-конкретно, въздушната спирачка ще използва сгъстен въздух, за да приложи натиск върху колелата при задействане.

Електропневматичните спирачки, работят различно. Тези видове спирачки са електрически контролирани и обикновено са по-задълбочени от въздушна спирачна система.

Bлaĸoвитe cпиpaчĸи вĸлючвaт:

1. Автоматична влакова спирачка.
2. Директна спирачка.
3. Ръчна спирачка.
4. Фериботна спирачка.
5. Магнитно-релсова спирачка.
6. Електро-динамична спирачка.
7. Електродинамична реостатна спирачка.
8. Паркинг-спирачка.
9. Рекуперативна спирачка.

В зависимост от изискванията на влака, могат да се използват комбинации от тези видове спирачки, за да се постигне максимална ефективност и безопасност при спиране на влака.

Видове спирачки според производителя

Всеки вид влакова спирачка има своите характеристики, предимства и недостатъци, които определят нейната подходящост за даден вид влак или конкретно приложение.

За това и има доста производители на влакова спирачна система. Тук ще спомена някои от тях:

Knorr-Bremse

KNORR спирачките са един от най-използваните видове влакови спирачки в Европа. Те са разработени от компанията Knorr-Bremse и се характеризират с висока ефективност и надеждност..

Това включва спирачки за леки и тежки влакове, както и специални спирачки за влакове с определени функции. Характеристиките на KNORR варират в зависимост от модела, но обикновено включват възможността за бързо реагиране и голяма ефективност при спиране.

Предимството на KNORR е голямото разнообразие от спирачки, но недостатъкът й е, че тя е сравнително скъпа.

Матросов

Матросов е друг вид влакова спирачка, която е произведена в Русия. Тя е подходяща за употреба в големи и тежки влакове, защото е много здрава и ефективна.

Характеристиките й включват възможността да устои на високи и ниски температури и да издържа на тежки натоварвания.

Предимството на Матросов е нейната здравина и ефективност, но недостатъкът й е, че е много тежка и не толкова лесна за монтаж и демонтаж.

Oerlikon

Oerlikon е вид влакова спирачка, която е сравнително лека и малка. Това я прави подходяща за употреба в по-малки влакове.

Характеристиките й включват добра защита от противозамръзващи течности и възможност за монтиране на вакуумен резервоар.

Предимството на Oerlikon е нейната лекота, която я прави лесна за монтаж и демонтаж, но недостатъкът й е, че не може да устои на тежки натоварвания и е по-малко ефективна от други видове спирачки.

DAKO

DAKO е друг вид влакова спирачка, която е подходяща за леки и средно тежки влакове.

Характеристиките на DAKO включват възможността за автоматично регулиране на силата на спиране, както и ефективност при спиране.

Предимството на DAKO е икономична и ефективна спирачка, която предлага голямо разнообразие от модели за различни нужди. Недостатъкът й е, че не е толкова здрава и ефективна, колкото други видове спирачки за по-тежки влакове.

WABCO-WESTINGHOUSE

WABCO-WESTINGHOUSE спирачките са създадени от две американски компании, WABCO и Westinghouse.

Тя е марка влакови спирачки, която съчетава иновативна технология и голяма ефективност при спиране.

Характеристиките на WABCO-WESTINGHOUSE включват възможността за автоматично регулиране на силата на спиране и бързо реагиране.

Предимството на WABCO-WESTINGHOUSE е нейната ефективност и иновативна технология, но недостатъкът й е, че може да бъде скъпа за закупуване и трудна за монтаж.

Charmilles

Charmilles е марка влакови спирачки, която е известна със своята здравина и ефективност при спиране.

Характеристиките на Charmilles включват възможността за бързо реагиране и добра защита от вредни въздействия.

Предимството на Charmilles е нейната здравина и ефективност, но недостатъкът й е, че може да бъде по-тежка и по-трудна за монтаж и демонтаж.

HARDY

HARDY е друг вид влакова спирачка, която е подходяща за употреба в големи и тежки влакове.

Характеристиките на HARDY включват възможността за регулиране на силата на спиране и голяма ефективност при спиране.

Предимството на HARDY е нейната ефективност и здравина, но недостатъкът й е, че може да бъде скъпа за закупуване.

Всеки вид влакова спирачка има своите характеристики, предимства и недостатъци, които определят нейната подходящост за даден вид влак или конкретно приложение.

Затова е важно да се избере правилният вид спирачка, който да отговаря на нуждите и изискванията на даденото приложение.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК