Какво е Кран-машинист (drivers brake valve)?

Работата с кран-машинистът е важна за безопасността на железопътния транспорт. Той е елемент от системата за спиране на влака, който се намира в кабината на машиниста и му позволява да контролира спирането на влака. За да работи правилно с кран-машинистът , машинистът трябва да има подходящо обучение и да следва всички инструкции и препоръки на производителя.

Когато машинистът задейства спирачката на локомотива, вентилът намалява налягането в спирачната система, като така се предава сигнал към спирачките на всички вагони във влака да се задействат.

Съществуват няколко вида кран-машинисти , които могат да се използват в зависимост от конкретните нужди и изисквания на спирачната система на локомотива и влака.

За пример ще дам Кран-машинист D2. Въпреки, че вече е доста остарял, той все още се се използва у нас в дизеловите и електрически локомотиви.

Кран-машинист D2

Кран-машинистът D 2 осигурява оптималното протичане и неизменяемост на избраните и задействани процеси на задържане и разхлабване.

Той има шест основни положения:

1-во.Ударно пълнене: Използва се за бързо пълнене. С него трябва да се внимава, защото може да се препълни спирачната система. Той се намира най-в ляво на скалата.

2-ро.Пътуване: На това положение, кран-машиниста поддържа зададеното налягане в ГВ и допълва евентуални загуби.

3-то.Изолирано: С него може да се направи проба за плътност на влака или вагона.

4-то. – Област на степенните задържания и разхлабвания: На това положение могат да се реализират до 8 степени на задържане и 8 на разхлабване, като налягането в ГВ на първата степен ще спадне с около 0,2 barа или в ГВ ще се установи налягане от около 4,8 barа.

5-то.Заключване: На това положение, кран-машиниста се заключва.

6-то.Екстрено спиране: То се използва се за бързо понижаване на налягането в ГВ до нулева стойност. Това положение се използва само за спиране в случай на опасност.

В заключение, работата с кран-машиниста е голяма отговорност на машиниста и изисква правилно обучение и следване на инструкциите на производителя. Правилната работа с кран-машиниста е от съществено значение за безопасността на железопътния транспорт и трябва да се придържа към всички препоръки и инструкции на производителя.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК