От KEA до KEF: Новото поколение вентили на Knorr

 KEF

Преди малко повече от четири години пускането на пазара на платформата за спирачен вентил KEf постави началото на подмяната на едро на поколението KE вентили. То се използва от средата на 50-те години на миналия век. Платформата от следващо поколение предлага нови функции, които са по-подходящи за съвременни операции на товарни вагони – и полага основите за Digital Freight Train.

Когато вентилът KE за първи път влеза в редовна употреба през 1953 г., инженерните екипи, отговорни за проектирането му, по същество са написали историята на железниците. За първи път разпределителният вентил KEa гарантира, че спирачният цилиндър винаги се пълни и обезвъздушава в определените времена, независимо от действителния размер на спирачния цилиндър.

Но KEa беше само началото. През следващите няколко десетилетия около 500 варианта на вентила KE бяха въведени от отделите за развитие и излязоха от производствените линии. Защото техническият напредък неизбежно води до редовни подобрения.

Преди четири години беше дадена зелена светлина на решението за преминаване към най-новото поколение спирачни вентили.

Интелигентният модулен подход заменя около 500 различни версии на вентила KE

Тази снимка, показва модулна система KRf . Тя включва конструкции на релейни вентили за всички типове превозни средства. Типът релеен вентил, монтиран в носача, зависи от специфичните изисквания на всеки клиент за превозното средство. Източник: Knorr-Bremse Systeme für Schienenfahrzeuge GmbH

Новият KE вентил, който е разработен от нулата, е допълнен от нова модулна система – също разработена от нулата – състояща се от един или два релейни вентила. Това прави възможно посрещането на специфичните изисквания на различни типове превозни средства по изключително гъвкави начини, като се използва един разпределителен вентил, придружен от няколко KRf релейни вентила.

Именно тази гъвкава конфигурируемост отличава новото поколение клапани от предшественика му.

Въпреки че новата гама е намалена от 500 на само 50 варианта, фамилията KEF може да се похвали с още по-голям набор от регулируеми настройки за специфични за проекта приложения.

Модулната система Kef/KRf фокусира 90 процента от характеристичните криви, обикновено постижими на полето, в диапазона на наклона 0,6-1,5.

Докато единственият начин за инсталиране на „стария“ KE клапан в критични за пространството нископодови приложения беше да се изгради уникално, специално решение за всяко приложение, новият KEf клапан премахва този проблем – дори в стандартната си конфигурация. 

Освен ползите от универсалната стандартизация, това има и друго не малко предимство по отношение на поддръжката и управлението на резервни части. Вече е лесно самостоятелно да се демонтират и заменят сравнително малките, леки разпределителни и релейни вентили. Носачът няма обслужваеми или сменяеми части, така че просто остава на вагона, докато вентилите се обслужват.

Само четири години след първото им пускане на пазара, вентилите Kef и KRf вече се считат за стабилни елементи на европейския пазар на товарни вагони. Новите вентили стабилно заменят предишното поколение. Колко време ще отнеме това е само въпрос на време – все повече и повече производители на превозни средства и оператори вече избират да оборудват новите си превозни средства със системи, базирани на платформата KEf, а не на конвенционален „стар“ вариант KE.

 Вентилът е проектиран като платформа, която трябва да издържи десетилетия, не на последно място защото е в състояние да поддържа всички разширени концепции за автоматизация.

Интерфейсът за събиране на пневматични работни данни, който вече е неразделна част от системата, е ключов аспект на тази поддръжка. Новият канал за данни предоставя основните предпоставки за приложения, вариращи от мониторинг, базиран на състоянието – включително непрекъснат мониторинг на състоянието на спирачките от машинисти – до автоматизирано тестване на спирачките за ускоряване на подготовката на влака.

Способността на фамилията KE да интегрира задвижващи механизми отваря вратата към цял набор от нови функции и услуги в бъдеще.

Статията е написана с помощта на : Томас Петер, Йонас Хелър, Щефен Яс и Кnorr-bremse

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК