Регулиране и настройване на регулатора на лостовата система (РЛС )

(1) Регулирането и настройката на регулатора на лостовата система трябва – да компенсира износването на калодките и работните повърхности на колелото по диаметъра на колелото т.е да ограничи буталния ход на спирачния цилиндър и да запази функционалността на спирачката чрез оптимално положение на лостовата система и свободния и ход .

(2) При превозни средства с автоматичен регулатор на лостовата система РЛС регулирането се поема самостоятелно от това устройство. Ако РЛС е вграден в спирачния цилиндър, не се предприемат никакви допълнителни мерки. Ако при превозни средства с калодкови спирачки и вграден РЛС възможността за настройка не е достатъчна,трябва при спирачните проверки допълнително да се извърши регулиране чрез резервните отвори в лостовия механизъм.

(3) Настройването на механичното товарозависимо спиране (товарни вагони ) по правило е препоръчително само тогава,когато лостовият механизъм е бил свален или е подменена щанга „празен „.

(4) Настройването на лостовия механизъм трябва да се предприеме така ,че:

при екстрено задържане да се достигнат допустимите ходове на буталата,
при разхлабена спирачка да има налична хлабина между калодките и колелата,
частите на лостовия механизъм да се движат свободно при задържана и разхлабена спирачка.

При подвижен жп състав с калодкови спирачки и РЛС при настройването следва задължително да се контролира остатъчната дължина на вретеното на РЛС,
трябва така да бъдат подбрани , че РЛС да може максимално да компенсира износването на калодките и част от износването на колелата . За целта при конструкции от тип DRV трябва да са налице следните минимални остатъчната дължина на вретеното на РЛС.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(5) При превозни средства без РЛС са предвидени около 5мм хлабина между калодка и колело

(6) Ръчната спирачка трябва да работи при допустимо движение на буталния ход. При вагони с механичнао товарообрьщане трябва винаги да се проверява в положение „натоварен” .

(7)указания за допълнителна настройка при различните конструкции товарни вагони и талиги дават приведените примери. Допълнителната настройка се предприема по възможност в еднаква степен в двата края на превозното средство, в противен случай в посочената последователност.

(8) Ръчно-задвижваното механично товарообрьщане с кутия от конструкция тип LS 3e и LV 4 e (с фиксирана ограничителна гайка)се настройва както следва:

– товарообръщане в положение „натоварен”,.Спирачката разхлабена.
– щанга „празен” (чрез издърпване на силовия прът) се скъсява дотогава, докато всички болтове на щанга „празен” и щанга „натоварен” не се отхлабят.
– чрез издърпване на силовия прът щанга „празен” се удължава дотогава, докато всички болтове на щанга „празен” и щанга „натоварен” не се затегнат (забелязва се и по затруднения ход)и буталния прът на спирачното бутало започне да излиза от спирачния цилиндър. След това силовия прът се завърта ограничено дотогава, докато болтовете на двата лоста не започнат да се движат свободно. В това положение коронната гайка се фиксира с нови осигурителни планки.

V.P.I.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК