Ремонт на въздухопроводи

(1) Отделни малки процепи по въздухопроводите могат да се отстранят чрез заварки. Иначе, повредените тръби се подновяват или се отремонтират с помощта на парчета тръба , за предпочитане чрез заваръчно свързване или със специални напасващи, нерезбовани тръби (безрезови връзки).

(2) За подновяване или ремонт на въздухопроводни тръби на пневматичните спирачки се използват стоманени тръби със спецификация за качество по DIN 2448 (безшевни стоманени тръби), DIN 2458 (заварени стоманени тръби) или DIN 2391/ прецизиращи стоманени тръби/ . В DIN 25 570, част 1, тези тръби са представени в един преглед.

(3) За удължаване на тръбите се използват само стружкоотнемащи инструменти.Грапавините се отстраняват чрез изглаждане на краищата на тръбата.

Извиване на тръбите

Тръбите се извиват до точно напасване към местата за свързване, за да бъдат поставени без никакво напрежение. Недопустимо е, тръбите да се извиват под топлинно влияние на самото превозно средство.

Тръбите трябва да се извиват студени с възможно по-голям радиус на извиване (виж. DIN 5508), при което не трябва да се получават нито гънки , нито пукнатини . Употребата на пясък или друго средство за пълнене е недопустимо.
След извиването тръбите се почистват чрез почукване , удряне и продухване отвътре със сгъстен въздух. Най- накрая вътрешните стени се омасляват с анти корозионно масло.

(4) След извиването и преди монтажа новите тръбопроводи , проходни и тръбни съединения се проверяват за свободна проходимост с помощта на стоманено топче. Размера на топчето и тръбата са съотнесени едно с друго по надолу:
a) При цолови тръби

Тръба

 

Външно-Ш – mm Номин. ширин – цол топче-Ш – мм
42,4
1 1/4
28
33,7
1
22
26,9
3/4
16
21,3
1/2
11
17.2
3/8
8,5
13,5
1/4
5,5

(5) По правило заваръчните връзки се изпълняват като припокриващ шев. Като отклонение от настоящето заваръчните съединения по правите части на тръбата се поставят на около 100 мм отстояние от края на тръбата като челни заваръчни съединения. При това споявяващите се вътре грапавини се отстраняват без остатък. При извитите части заваряването е недопустимо.
Отремонтираните тръби трябва силно да се продухат, ако с това не се предизвика замърсяване на пневматичните части.

(6) Главния въздухопровод се проверява за свободна проходимост в монтирано състояние с помощта на топче, ако същият е бил подменян или са поправяни отделни парчета тръби. Недемонтираните спирачни куплунги и въздушни спирателни кранове също се проверяват. При това проводите се проверяват със стоманено топче от всяка връзка в края на превозното средство.

Главния въздухопровод се проверява за свободна проходимост в монтирано състояние с помощта на топче, ако същият е бил подменян или са поправяни отделни парчета тръби. Недемонтираните спирачни куплунги и въздушни спирателни кранове също се проверяват. При това проводите се проверяват със стоманено топче от всяка връзка в края на превозното средство.

При тръба външно 42,4 мм /1 1/4 / с топче 20 мм

При тръба външно 33,7 мм /1 / с топче 18 мм

Размерът на топчето не е определен въз основа на номиналните стойности на тръбата , а въз основа на най –малкото прходимо напречно сечение.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК