Спирачни съединителни ръкави

Спирачните съединителни ръкави се използват между два съседни вагона за продължаване на въздушния поток между спирачните тръбопроводи.

Тези ръкави свързват различните компоненти на системата за спиране на въздушната спирачна система на вагоните и осигуряват трансфер на въздушно налягане.

Съставни части

Спирачните съединителни ръкави или наричани още кнорови ръкави се състоят от следните части:

текстилно-гумен маркуч

муфа дясна или лява

накрайник 1 ¼”

скоби -2бр.

сменяем уплътнителен пръстен

Спирачните съединителни ръкави

Типове спирачен ръкав

В зависимост от изискванията на системата и специфичните нужди на вагоните, съединителните ръкави могат да бъдат разделени на два типа:

Спирачен ръкав за ниско налягане

Спирачен ръкав за високо налягане

Обикновено се изработват с дължина L = 620 mm за вагони и L = 730 mm за локомотиви.

За теснопътни (дековилни) вагони обикновено е L = 550 mm

Проверка и поддръжка

Редовната проверка и поддръжка на спирачните съединителни ръкави е от съществено значение за безопасността на пътниците и персонала на влака.

Спирачните ръкави с протрити места, цепнатини или оголване на текстилния слой, а също така и със срок на служба над 5 години трябва да се заменят с нови.

Главите на спирачните ръкави трябва да бъдат изправни без пукнатини и отчупвания.

Уплътнителните пръстени в съединителните глави (лули) трябва да се заменят с нови.

При работа със спирачната системата е важно да се отбелжи, че спирачните съединителни ръкави са подходящо монтирани и затегнати правилно.

Освен това, важно е да се използват само качествени и съвместими съединителни ръкави, за да се гарантира правилното функциониране на системата.

Заключение

Спирачните съединителни ръкави са важна част от системата за спиране на железопътния транспорт. Те позволяват на въздушното налягане да се прехвърля от една част на системата към друга и играят ролята на връзка между компонентите на системата за спиране.

Редовната проверка и поддръжка на спирачните съединителни ръкави е от съществено значение за безопасността на железопътния транспорт и трябва да бъде извършвана от квалифицирани техници.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК