Съкратена проба

Проби на влаковите спирачки се наричат технологичните операции, чрез които се проверява и установява изправността на автоматичните спирачки на влака.

 

Целта на съкратената проба или още проба D е да се провери целостта и проходимостта на ГВП на влака от кран-машиниста до последния вагон и обратно и дали автоматичната спирачка е включена и изправна.

 

Съкратена проба се извършва по следния начин:

1. Продухва се ГВП от крана на последния вагон на влака, докато започне да излиза чист и сух въздух.

2. Извършващият пробата застава до последния вагон и подава сигнал за разхлабване на автоматичната спирачка. След като се увери, че спирачката на последния вагон е разхлабила, подава сигнал за задържане на спирачката.

3. Машинистът прави степенно спиране като намалява налягането в ГВП с 0,5 – 0,7 бара (0,8 – 0,9 бара, за влакове в които са включени вагони с композиционни калодки).

4. Извършващият пробата проверява задържала ли е спирачката на последния вагон.След като се убеди, че спирачката на последния вагон е задействана, извършващият пробата подава сигнал за разхлабване на спирачката.

5. Локомотивният машинист разхлабва спирачката,извършващият пробата проверява разхлабила ли е спирачката на последния вагон и ако това условие е изпълнено, той подава сигнал за край на пробата.

(Статията този месец е посетена 659 пъти, 1 посещения днес)

Може да харесате още...