Товарни вагони клас „S”

Товарни вагони клас „S”

Характеризират се с двустепенно изменение на натисковата сила във фрикционните възли. Изменението се извършва след достигането на т.нар. обръщателна брутна маса на вагона – mВ0.То се осъществява ръчно или автоматично, като са възможни два основни конструктивни варианта: двустепенно изменени на предавателното отношение на ЛС, като PC (налягане в спирачния цилиндър)запазва нормалния си характер и  постоянно предавателно  отношение при изменение на максималната стойност на PC.

У нас, а и в много други европейски държави, все още най-масово се използват вагоните с ръчно двустепенно изменение на предавателното отношение на ЛС. Превключването се извършва с помощта на механичен товарообръщател. Превключващите му елементи са разположени от двете страни на всеки вагон, на средата на рамата му.

Механичен товарообръщател

1 – спирачна маса „празен вагон”; 2 – спирачна маса „натоварен вагон”;

3 – превключваща ръкохватка; 4 – обръщателна маса на вагона – mВ0.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК