Шублер – основен инструмент за измерване 

Шублерът (на немски: Schublehre, Schiebelehre или Schieblehre) е един от най-широко използваните измервателни инструменти в машиностроенето.

Какво е шублер?

Той е предназначен за измерване на външни и вътрешни размери, дълбочини на отвори и дължини на детайли.

Шублерът е много точен инструмент, който може да измерва с точност стотна от милиметъра, като отчита до десета от милиметъра.

Шублерът се състои от две градуирани линейки, които се движат една спрямо друга. Едната линейка е фиксирана, а другата се движи по нея.

Линейките са обикновено направени от неръждаема стомана, която е изключително здрава и не се огъва лесно. В долната част на шублерът има мерителен инструмент, който се използва за измерване на разстоянията между две точки.

Измерване

За да се измерят външните размери на детайл, шублерът се поставя върху детайла и се разширява, докато не се докосне до външната му повърхност. След това се отчита показанието на шублерът.

За измерване на вътрешни размери, шублерът се вкарва в отвора или дупката и се разширява, докато не се докосне до вътрешната му повърхност. Отново се отчита показанието на шублерът.

Шублерът може да се използва и за измерване на дълбочини на отвори или дупки. За тази цел, мерителният инструмент на шублерът се поставя в отвора и се измерва дълбочината на отвора.

За измерване на дължини на детайли, шублерът се поставя върху детайла и се измерва разстоянието между две точки.

Шублерът е много полезен инструмент в машиностроенето, тъй като позволява на хората да измерват размерите на детайлите с голяма точност. Това е от съществено значение за производството на прецизни машинни части, които трябва да отговарят на определени размери и спецификации.

Шублерът е също така много лесен за употреба и може да бъде използван от работници на всички нива на опитност.

В заключение, шублерът е много полезен инструмент в машиностроенето, който позволява на работниците да измерват размерите на детайлите с голяма точност. Той е много лесен за употреба и може да бъде използван от всички нива на опитност. Шублерът е незаменим инструмент в производството на прецизни машинни части.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК