Що е то вагон?

Вагон – това е единица от железопътния състав, предназначена за превоз на пътници или товари. Общото количество вагони, притежавани от дадена ЖП администрация, образуват вагонния парк.

Основни елементи в конструкцията на вагона:

1.Рама на вагона – основа за коша и възприема основните сили, действащи на вагона. Състои се от надлъжни и напречни греди, свързани неподвижно помежду си. С рамата се свързват и теглично-отбивачните съоръжения (държат вагоните на разстояние и поемат теглителните сили).

2.Теглично-отбивачни съоръжения – свързват се към главната рама. Прекъснат и непрекъснат тип.

3.Ходова част – колоси, букси, ресорно окачване, демпфери. Всички те се обединяват в талига.

4.Кош – служи за разположение на пътниците и товарите. Могат да са открити и покрити. Елементите му са: страници, странични и челни стени и покрив.

5.Спирачна система (може би най-важната система) – част от нея се разполага в рамата, а другата част в талигите. Може да е пневматична, ел. пневматична и механична.

Видове вагони:

Пътнически – имат кош, представляващ закрито помещение с всички основни устройства, необходими за превоз на пътници – места за сядане, отопление, вентилация, осветление и др. Биват: вагон-ресторанти, пощенски, пощенски. Разделят се на 1-ва и 2-ра класа. Различават се по броя и качеството на местата за сядане.

Пътнически вагони със специално предназначение – лаборатории, служебни, санитарни и др.

Товарни вагони – според превозвания товар биват:

а)Открити – за превоз на голямо габаритни товари, които не изискват защита от атмосферата.
б)Покрити – имат покрив. Към тях могат да се причислят и хладилните вагони.
в)Цистерни

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК