KEF-новият вентил на Knorr

Първият вентил KE Classic се пуска в експлоатация през 1953 г.. Той е първият вентил (distributor) , способен винаги да пълни спирачния цилиндър в определения срок, независимо от размера и хода на буталото. Тогава неговите инженери са написали нова глава в железопътната история.

Той замени високата поддръжка от механични плъзгащи клапани до надеждни гумени мембрани и седалкови клапани. Освен това целият дизайн е на модулен принцип.

След повече от шест десетилетия работа, вентилът KE бе преработен почти от нулата.

KEF distributor Knorr
Снимка Knorr-bremse

KEF е ново поколение вентили и предлага високо ниво на стандартизация, което позволява икономично управление на резервни части и запаси. Той се допълва от ново разработено реле вентил с едностепенни, двустепенни и товаро-зависими типове.

Дизайнът е заменени от най-съвременните горещо пресовани алуминиеви части, което води до значително намалено тегло. Всички износващи се части от новите KEF вентил са проектирани за най-добрата в класа издръжливост.

Когато се налага основен ремонт на вентила и релето, носачът просто остава на вагона. Леките вентили и релета лесно се демонтират от носача.

Предимства на KEF

Общо намаление на теглото до 30%

Намалено пространство за монтаж до 50%

Вентилните части са по-леки с до 75%

А камерата вече е интегрирана в самия носач

Дълги интервали на основен ремонт

Вентилът KEF също така има и допълнителни функции, като предпазване от прекомерно натоварване и защита при изтичане на въздуха. Това гарантира, че системата за спиране ще работи надеждно и безопасно през целия животен цикъл на превозното средство.

Принципът на работа на вентила KEF се основава на разликата в налягането между камерата за високо налягане и камерата за ниско налягане в компресорния блок. Когато машинистът иска да спре влака, той задейства спирачния кран, който отваря клапана в експанзионния блок и позволява на въздуха да влезе в спирачните цилиндри. След това, налягането в камерата за високо налягане в компресорния блок намалява, като в резултат на това клапаните в експанзионния блок се затварят и налягането в спирачните цилиндри се запазва. Този принцип на работа позволява на влака да спре бързо и ефективно.

Вентилът KEF е част от системата за спиране на влака, която е критична за безопасността на пътниците и товарите, транспортирани с влакове. Той е надежден и ефективен и е проектиран да работи при високи налягания и температури.

Има още много неща, които могат да се кажат за най-новият вентил на Knorr KEF, но нека за сега оставим нещата така.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК