SAB-Регулатор на лостова система

SAB или (РЛС) е приспособление за автоматично регулиране на хлабините между калодките и колелата на ПЖПС.

Той представлява теглична щанга,която се скъсява автоматично при износването на калодките и колелата,като при това предава усилие на опън.

SAB помага да се поддържа хлабината между спирачния блок (калодки) и колелата винаги до предварително определена постоянна стойност, като по този начин се поддържа постоянен ходът на буталото на спирачния цилиндър. Това от своя страна винаги поддържа постоянна спирачна сила на вагона по време на движение.

Мярка „А“

Мярка „А“ е много важна величина за спирачната система на вагона.

Това е разстоянието между цилиндъра на регулатора и главата на контролния прът (резолиращата щанга), измерено, когато спирачката е в напълно освободено състояние. Това се нарича „Контролна величина“, тъй като това е предварително определено измерение, според което регулаторът на хлабина поема хлабината на спирачния такелаж.

sab-мярка А

Размерът на мярка „А“ е различен за видовете вагони.

Е“ размер

Това е разстоянието между края на защитната втулка на винта и набраздената маркировка (контролна черта) на пръта на винта, когато спирачката е напълно освободена.

Това разстояние също е различно за видовете вагони, но неговият размер варира около 375±25 mm и 555±20 mm.

То ще намалее с износването на спирачните калодки, колелата и втулките на спирачната система. Ще бъде максимумът, когато всички спирачни калодки и втулки са нови и всички колела са с максимален диаметър.

sab-

Функциониране на SAB

SAB работи на принципа на ОГРАНИЧАВАЩОТО ТРИЕНИЕ. Благодарение на това ограничаващо триене, гайките, които са вътре в SAB, се завъртат автоматично, когато прекомерните сили се предлагат поради неправилната хлабина, действаща върху тях. Въртенето на тези гайки върху винтовия прът кара винтовия прът да се движи навътре или навън за увеличаване или намаляване на дължината на теглителния прът, докато се получи правилната настройка на хода на буталото и хлабината.

Тест на SAB

За тестване на SAB регулатора не е необходимо той да се демонтира от вагона.

Завъртете SAB регулатора обратно на часовниковата стрелка 2 или 3 пъти, за да увеличите луфтовете на спирачния блок. Задействайте спирачката, след което я освободете.
Обърнете внимание на по-високия ход на буталото при първото задържане.

Задействайте и освободете спирачкита 3-4 пъти и ходът трябва да бъде нормален (равен на първоначалният ход на буталото).

Ако след четвъртото задържане, SAB регулатора не нормализира първоначалният ход на буталото, то той е повреден.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК