Основни функции на влаковата спирачна система

Всички съвременни влакове са оборудвани със спирачки. На тяхното правилно функциониране се разчита за безопасното движение на влаковете по релсите. Спирачките забавят влака и го спират за разумно време.

В железопътната индустрия производителността и ефективността на спирачните системи са от решаващо значение за безопасността на пътниците и тези на товара. Поради много голямото тегло на влаковете и ниското триене между колелата и релсите, дизайнът на спирачната система е много взискателен.

Ето някои от основните функции на влаковата спирачна система:

① Спиране на влака:

Основната функция на влаковата спирачна система е да спира влака посредством управление на спирачните механизми на вагоните и локомотивите. Това се постига чрез използване на въздушно, хидравлично или механично налягане върху спирачните системи.

Пълното спиране може да бъде осъществено по два начина:

а) работно, т.е. с нормално(технически и икономически обосновано) забавяне на скоростта на движението на състава до неговото окончателно спиране

б) екстренно – с интензивно погасяване скоростта на движението на състава до неговото
пълно спиране.

② Управление на скоростта:

Влаковата спирачна система може да се използва за управление на скоростта на влака. Например, ако машиниста иска да намали скоростта на влака, той може да използва спирачната система за постепенно забавяне на влака.

Спирачен път. Така се нарича разстоянието, което влакът изминава от момента, в който машинистът включва спирачната уредба, до момента, в който влакът прекратява движението си. Спирачният път е основният критерий в процеса на пълното спиране на влака.

Целият спирачен път може да се раздели на две части:

а) път, изминаван от влака до задействуването на спирачната система

б) път, изминаван от влака след появата на спирачната сила.

③ Задържане на вагоните на местата им (т.е. осигуряването им срещу самоволно потегляне):

Влаковата спирачна система може да бъде използвана, за да задържа вагоните на местата им, докато работниците ги натоварват или разтоварват.

④ Предотвратяване на аварии:

Влаковата спирачна система е от съществено значение за предотвратяване на аварии, като осигурява надеждно спиране на влака.

⑤ Спиране при извънредни ситуации:

Влаковата спирачна система може да има специални функции за спиране на влака в случай на извънредни ситуации, като например случай на излизане на влака от релсите. Тези функции са от жизнено важно значение за безопасността на пътниците и товара.

⑥ Автоматично управление на спирачната система:

В някои случаи влаковата спирачна система може да бъде управлявана автоматично, без непосредствено участие на оператора. Това може да подобри ефективността на транспортната система и да намали опасността от човешки грешки.

⑦ Енергийна ефективност:

Спирачната система може да бъде използвана за намаляване на излишната консумация на енергия, като предотвратява ненужните забавяния и пестейки гориво или електричество.

⑧ Разпределение на спирачното усилие:

Системата за спиране на влака може да разпределя спирачното усилие равномерно между всички вагони във влака. Това е необходимо, за да се избегнат неравномерното износване на спирачните колодки и да се осигури по-голяма стабилност на влака по време на спиране.

⑨ Предотвратяване на блокиране на колелата:

Влаковата спирачна система е оборудвана с устройства за предотвратяване на блокиране на колелата. Тези устройства мониторират скоростта на влака и при нужда автоматично регулират спирачното усилие върху колелата, за да се предотврати блокиране, което може да доведе до излизане на влака от релсите.

Тези основни функции на влаковата спирачна система са от съществено значение за безопасността и ефективността на железопътния транспорт

Общо взето, влаковата спирачна система е много важна за безопасността и ефективността на железопътния транспорт.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК