Спирачни цилиндри за дискови вагони

Спирачните цилиндри за дискови вагони са основни компоненти на дисковата спирачна система, която се използва все по-често в железопътния транспорт. Те са отговорни за прехвърлянето на енергията от пневматичната система към спирачните челюсти, които задържат и забавят вагоните.

Дискова спирачка е система за задържане и спиране на вагоните чрез натиск върху дисковете на колелата. Тя осигурява по-добра ефективност и по-малко износване на компонентите в сравнение с традиционните спирачки с калодки.

Предимства

Дисковите спирачки имат редица предимства пред традиционните крайни спирачки, включително:

  • По-ефективни: Дисковите спирачки могат да генерират повече спирачна сила от крайните спирачки, което води до по-кратки спирачни пътища.
  • По-дълъг живот на накладките: Дисковите спирачки имат по-дълъг живот на накладките от крайните спирачки, тъй като накладките не са в контакт с релсите.
  • По-добро охлаждане: Дисковите спирачки се охлаждат по-добре от крайните спирачки, което намалява износването на накладките.

Недостатъци

Дисковите спирачки също имат някои недостатъци, включително:

  • По-висока цена: Дисковите спирачки са по-скъпи от крайните спирачки.
  • По-сложна конструкция: Дисковите спирачки имат по-сложна конструкция, което затруднява поддръжката и ремонта им.

Приложение

Спирачните цилиндри за дискови вагони се използват в широк спектър от приложения, включително:

  • Пътнически вагони: Дисковите спирачки са стандартни в повечето съвременни пътнически вагони.
  • Товарен вагони: Дисковите спирачки стават все по-популярни в товарните вагони, тъй като предлагат по-голяма ефективност и безопасност.
  • Метро: Дисковите спирачки са стандартни в повечето метросистеми.

При вагони с дискова спирачка между колелата върху всяка ос на колоосите се намират два спирачни диска.
За всеки спирачен диск има индивидуална лостова спирачна система със собствен спирачен цилиндър. Всички четири спирачни цилиндъра в една талига се захранват с еднакво налягане.

Или общо имаме осем цилиндъра, по четири на талига. Лично аз съм запознат най-добре с цилиндрите за дискови вагони на Knorr и DAKO.

За това в тази статия ще пиша за тях.

В БДЖ , тези цилиндри се използват предимно в пътническите вагони и са на Knorr.

Спирачен цилиндър

Спирачните цилиндри за дисковите спирачки имат интегриран механизъм за регулиране, който работи само в посока на износването на накладките (просто действащ).

Спирачен цилиндър

Следва продължение.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК