Функционен вентил DAKO

Историята на хората, създали чехословашката въздушна спирачка DAKO

Тази статия започва с историята на екип от чехословашки инженери, които през 50-те и 60-те години на 20-ти век разработват революционна въздушна спирачка за железопътни вагони. Спирачката DAKO, се превръща в еталон за качество и допринася за утвърждаването на Чехословакия като лидер в железопътната индустрия.

Първите стъпки

След Втората световна война Чехословакия се нуждае от модернизация на железопътната си инфраструктура. Досегашната спирачна система, базирана на патента на Джордж Уестингхаус, вече не отговаря на нарастващите изисквания за безопасност и ефективност.

Раждането на DAKO

През 1953 г. екип от инженери, ръководен от Йозеф Данек, започва работа по разработването на нова въздушна спирачка. След години на упорита работа и тестове, през 1955 г. е представена първата спирачка DAKO.

Екип

В екипа на Данек се открояват и други имена, като Бохумил Форшт, Франтишек Карфик, Милош Райс, Ярослав Шпатенка, Карел Холуб и Антонин Криж. Всеки от тях допринася с ценни знания и умения за успеха на проекта.

Тестове и усъвършенстване

През 60-те години се изгражда нова тестова верига, която позволява по-задълбочени изследвания на спирачните системи. В този период се разработват и нови модели на DAKO, като например електропневматична спирачка и спирачка за тесни колела.

Международно признание

DAKO печели международно признание за своето качество и надеждност. През 2002 г. чешки производители на спирачки successfully re-homologate DAKO, потвърждавайки нейния статут на еталон в индустрията.

Наследство

Днес DAKO все още се използва в много железопътни вагони в Чехия и по света. Наследството на екипа на Данек е живо в работата на следващите поколения инженери, които продължават да развиват и усъвършенстват спирачните системи за железопътен транспорт.

Принцип на действие

Три налягания действат върху системата от бутала във вентила (разпределителя):

 • налягане от главният тръбобровод –  IV
 • налягане от разпределителната камера – част 3
 • налягане от спирачния цилиндър – място III
Функционен вентил DAKO

Места: I – разпределител, II – допълнителен въздушен резервоар, III – спирачен цилиндър, IV – главен тръбопровод
Части: 1 – бутална система, 2 – шибър, 3 – разпределителна камера, 4 – възвратен клапан, 5 – разпределителна камера без -възвратен клапан

Функционният вентил DAKO, има следните тръбни връзки:

 • към главната тръба 1
 • към спомагателния въздушен резервоар 3
 • към разпределителния въздушен резервоар;
 • към резервоара за контролен въздух;
 • към захранващата тръба;
 • към автоматично освобождаване на спирачката OS1 5

Свързващите пръти са свързани към разпределителното табло:

 • към R пълнителят 2
 • към превключвателя GP 4
 вентил DAKO

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК