Основни термини в речника на влаковите спирачки

Влаковете са един от най-важните начини за транспортиране на хора и стоки по целия свят. За да гарантират безопасността на пътниците и товарите, влаковете са оборудвани със спирачни системи, които позволяват на машинистите да спират влака в случай на необходимост.

В този речник ще разгледаме някои от основните термини, свързани с влаковите спирачки.

Кран-машинист

Кран-машинистът, е важна част от спирачната система на локомотива и влака, която позволява на машиниста да контролира спирането на влака. Той се намира в кабината на машиниста и има различни положения, които могат да се използват в зависимост от конкретните нужди и изисквания на спирачната система на локомотива и влака.

Фрикционна спирачка

Най-често срещаният тип спирачка, използвана от влаковете. Тя действа чрез разсейване на кинетичната енергия на движещия се влак чрез преобразуване на енергията в топлина. Топлината възниква от триенето между спирачната накладка и спирачния диск на колелото по време на спиране

“Празен” и “Натоварен”

Това е устройство за промяна на спирачния режим на товарни вагони, така че спирането да се регулира в съответствие с теглото на превозното средство. В обичайната си форма, лост отстрани на вагона има две позиции, “Празен” и “Натоварен”. Промяната на позицията на лоста регулира спирачния монтаж, така че спирачната сила да се регулира, за да компенсира празното или натоварено състояние на превозното средство.

Спирачни съединителни ръкави

Наричани още- кноров ръкав, присъединителни спирачни ръкави, маркуч се използват между два съседни вагона за продължаване на въздушния поток между спирачните тръбопроводи.

Тези ръкави свързват различните компоненти на системата за спиране на въздушната спирачна система на вагоните и осигуряват трансфер на въздушно налягане.

Спирачна маса

Спирачната маса на вагон е важна характеристика, която определя необходимото количество маса, което трябва да бъде приложено върху вагона, за да се осигури ефективно спиране при движение на влак.

С други думи, спирачната маса е теоретична величина, която показва при зададен спирачен път и зададена спирачна сила каква маса може да бъде спряна в рамките на този спирачен път.

Ръчна спирачка

Средство, чрез което превозно средство без надзор може да бъде обезопасено срещу непланирано движение. Обикновено се състои от ръчно задействана фрикционна спирачка, приложена към протектора или диска на колелото. Някои скорошни разработки включват спирачки за паркиране с пружинно задвижване, които се освобождават, когато е наличен сгъстен въздух за въздушната спирачка, и пневматично задействани системи.

Дискова спирачка

Дисковата спирачка е подобна на дисковата спирачка, използвана на пътни превозни средства, но може да бъде под формата на чифт дискове, монтирани от двете страни на колелото, или двустранен самовентилиращ диск, монтиран на оста. Много високоскоростните влакове, като френския TGV, имат до четири комплекта двойни дискове на ос. Дизайнът и броят на дисковете е от решаващо значение за безопасността на влака, тъй като те трябва да могат да разсейват максималното количество топлина, генерирано по време на задействане на спирачката от най-високата скорост, постижима от влака.

Реостатно спиране

Спирачна система, използвана от локомотиви и влакове, оборудвани с електрически тягови двигатели, където двигателите стават генератори и развитият ток се подава към бордови резисторни мрежи. Енергията се разсейва като топлина, докато решетките се охлаждат. Някои решетки трябва да бъдат вентилирани принудително, за да изхвърлят топлината достатъчно бързо. Реостатното спиране е полезно за дизелово-електрически локомотиви с тежки товарни влакове при дълги наклони.

Непрекъсната спирачка

Общ термин за влакова спирачка, която осигурява управление на спирачката на всеки вагон във влака и е автоматична за аварийно спиране в случай на загуба на контрол.

Спирачна тръба

Наричана още главен провод , се използва за управление на влаковите спирачки на превозни средства, оборудвани с автоматични въздушни или вакуумни спирачни системи. При влакове с въздушна спирачка, когато се зарежда, спирачната тръба предизвиква освобождаване на спирачките на влака и резервоарите (наречени спомагателни резервоари), използвани за прилагане на спирачките, автоматично се допълват. Когато налягането в спирачната тръба се намали, спирачките на влака се задействат.

Вентил

Наричан още дистрибутор, разпределител или “троен клапан” , следи налягането в спирачната тръба. Той служи за управление на въздушната спирачка. Когато налягането в спирачната тръба падне, разпределителят позволява на въздуха от спомагателния резервоар на превозното средство да премине към спирачните цилиндри, за да задейства спирачката. Когато налягането в спирачната тръба се повиши, разпределителят изпуска въздуха от спирачния цилиндър и презарежда спомагателния резервоар за следващото задействане.

Регулатор на хлабина

Наричан още SAB или (РЛС) е приспособление за автоматично регулиране на хлабините между калодките и колелата на ПЖПС.

Повечето съвременни железопътни превозни средства имат спирачни цилиндри, оборудвани с регулатори на хлабината. Регулаторът на хлабината автоматично компенсира износването, предизвикано в блока или накладката по време на спиране.

Той представлява теглична щанга, която се скъсява автоматично при износването на калодките и колелата, като при това предава усилие на опън.

SAB помага да се поддържа хлабината между спирачния блок (калодки) и колелата винаги до предварително определена постоянна стойност, като по този начин се поддържа постоянен ходът на буталото на спирачния цилиндър. Това от своя страна винаги поддържа постоянна спирачна сила на вагона по време на движение.

Въздушна спирачка

Това е най-често срещаният тип влакова спирачка. Тя използва сгъстен въздух, за да задейства спирачния блок (или накладката) към колелото и да контролира работата на спирачката по протежение на влака. Сгъстеният въздух се доставя от моторно задвижван компресор на локомотива.

Изсушител на въздуха

Устройство, осигурено във влаковете (обикновено до компресора) за автоматично отстраняване на влагата от сгъстения въздух, произведен от компресора. Ако се позволи на влагата да премине в тръбопровода, тя се събира във вентили и системи, намалявайки ефективността и причинявайки ръжда.

Спирачна сила 

Това е силата, която се използва за да се спре влака. Тя зависи от много фактори, включително скоростта на влака, теглото на вагоните и състоянието на спирачната система. Спирачната сила може да бъде регулирана от машиниста в зависимост от условията на пътя.

Бар

Барът е единица за измерване на налягането в Международната система за единици

Спирачен цилиндър

Спирачният задвижващ механизъм на превозното средство, използван както от въздушни, така и от вакуумни спирачни системи и състоящ се от цилиндър, чието бутало задейства лоста на спирачния блок.

Манометър

Манометърът е инструмент за измерване на налягането в различни системи или среди.

Благодарим ви за прочитането на статията! Ако намерихте информацията за полезна, можете да дарите посредством бутоните по-долу:

Avatar photo

Федя Серафиев

ѕріrасhkі.еu е личен уебсайт, който е създаден и подържан от мен - Федя Серафиев. Сайта съм го основал през 2010 година и е насочен главно към влаковите спирачки и всичко свързано към тях. Имам над 30 годишен опит в тестване, peмoнт, пoддpъжĸa и изгpaждaнe нa cпиpaчни cиcтeми от почти всички известни производители. За връзка с мен ТУК